BILA DALAM KEADAAN TERTEKAN APA YANG PERLU DI BUAT?



STRESS?? TENSION??JIWA KACAU??PERASAAN TERTEKAN??
Bukan kamu sahaja pernah mengalami perasaan macam ni ,saya pon pernah..

Bila dalam keadaan "stress" yang pastinya tiada perasaan gembira dan ceria di hati. Saya memang tidak suka kalau dilanda rasa sedemikian. Tapi apakan daya kerap kali juga kita semua ni sebagai manusia terlepas untuk mengawal perasaan dan kurang berjaya untuk mengawal "stress" pada diri kita.

Bukan semua orang dapat menguruskan tekanan diri dengan bijak. Bacalah banyak mana buku pon pasal "how to handle stress" ke, info dalam internet ke, but still kurang berjaya juga ..pasti ada sedikit sebanyak tekanan tersebut sering membelenggu di hati kita.Tapi at least perlu juga diambil perhatian dan jangan biarkan kita terus hanyut dalam keadaan tertekan. Sekurang-kurangnya belajar untuk mengawal diri dan minda. Banyak hasil yang buruk dari yang baiknya kalau dibiarkan.

Saya pasti kamu ada cara tersendiri untuk mengawal tekanan.Adakah mungkin ini yang akan kamu lakukan?

1. Makan banyak-banyak. 
- cara tersebut tidak elok diamalkan. Yang pastinya kamu akan menjadi gemuk dengan sekelip mata..no no..

2. Tidur sepanjang hari.
-cara ini membantu menyembabkan muka dan badan kurang cergas..

3. Merokok
-siapa merokok disini?..setahu saya sesapa yang merokok kalau stress lagi banyakla kamu merokok..dorang kata bila merokok ni boleh kurangkan stress..ingat MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN.

4. Shopping Time!!..
-haaa..ini adalah salah satu terapi yang agak berkesan bagi saya kalau stress..hilang semua stress bila nampak dan dapat beli barang yang di idam-idamkan..kalau stress time sengkek..sekadar window shopping pon jadi laaaa..tapi adakalanya bertambah la pulak stressnya sebab tak dapat nak beli barang sebab kurang duit..huhu

5. Bersukan dan beriadah
-tak kiralah ..jogging ke,main badminton ke,lumba lari ke,lompat katak ke,main batu seremban ke...mesti boleh membantu kamu lepaskan stress..kalau nak lagi best cubalah sukan KICK BOXING, TOMOI ke, SILAT  or TINJU..pasti berbaloi-baloi..

6. Manjakan diri kamu dengan ini...
-ini saya sangat sukak!!..sesiapa yang tak pernah lagi cuba memanjakan diri dengan cara ni time-time stress ..cuba la...sungguh seronok..cubala dengan FACIAL ka, spa ke, urut ke..fuhh lega skit fikiran dan badan-badan sekali..

7. Cari hiburan dengan kawan-kawan atau keluarga..
-maybe kamu boleh juga cuba bakat sambil hilangkan stress dengan karaoke..sesapa yang suka sangat melalak tu pasti pilih cara ni la kot..ape ada hal kalau kamu takde  suara pon..sumbang sumbing pon bantai je..dah namanya karaoke..sah sah la untuk orang yang tak reti nak nyanyi macam MARIAH CAREY..kalo ada suara mantap masukla MALAYSIAN IDOL ke,BINTANG RTM ke pehh..selain tu pergi la hang out dengan geng rakan sebaya ke, family anak beranak ke ..gunalah masa untuk buat aktiviti bersama sambil menengok WAYANG..pilihlah movie yang lucu dan kelakar ..kalau boleh time stress jangan lah pilih movie hantu ke, bunuh-membunuh ke..
yang pastinya PILIHLAH HIBURAN YANG BERBENTUK POSITIF..cehhh...

8. Menyendiri..I WANT TO BE ALONE..
-mungkin ada yang suka menyendiri dan perlukan masa untuk diri sendiri bila dalam keadaan tertekan...tak kisahla apa sekali pun ..cuma jangan sampai nak bunuh diri sudahhhh...

9. DEKATKAN DIRI ANDA DENGAN...
-INI ADALAH CARA YANG PALING BERKESAN DAN BAIK ketika dalam apa jua keadaan.Sentiasa mengingati kepadaNYA..dalam keadaan senang apatah lagi dalam keadaan susah..INSYAALAH semua akan berjaya dikawal dengan mudah dan tenang. TOLL SIK? TOL BINTAWAK ya baruk TOL bak kata HAJIB..

K LAH CHAOW LOK..DAA
-all pictures credit to mr. google-

17 comments:

Beautiful Stranger said...
March 14, 2010 at 11:44 AM

mun kmk..the best way adalah TIDUR. ntah..malas pikir..mbak tido jak..hehehe

mizara said...
March 14, 2010 at 11:50 AM

BS- kmk pun slalunya nang tido juak time stress..tapi slalu juak mata sikmok nak tido sbb pikiran gik tgk kaco..

TK said...
March 14, 2010 at 11:57 AM

I suka shopping, shopping dan shopping tapi lepas shopping pokailah pulak! or makan dan makan dan makan lagi..sbb tu gemuk! Always enjoy your post!

mizara said...
March 14, 2010 at 12:05 PM

TK-hehehe...tq TK..tp tu arr..slalu nyesal lepas berhabis duit time shopping dan lepas makan byk byk..haihh itula pompuan..

Hajib said...
March 14, 2010 at 12:09 PM

Nang dekat kan dirik ngan tuhan la yang paling berkesan... hehehe... ada juak tol bintawak sitok tek... ingat tol federal highway tek... kekeke

mizara said...
March 14, 2010 at 12:12 PM

Hajib- tol bintawak ya jenaka bah..bab yalah nya terpilih dalam tok juak..haha

amie said...
March 14, 2010 at 12:24 PM

saye suke menyendiri..
:)

Shafie said...
March 14, 2010 at 12:29 PM

yeh last tu paling tepat :)
tp yg bhs sarawak tu sy tak fhm awak..huuu

Amirah Rashid said...
March 14, 2010 at 2:25 PM

kalau mira, no 1, 2, 8, 9
tmbh lg satu
psg radio/music player kuat2
hee
tp tu lg memeningkan kott :P

f.i.e.z.a said...
March 14, 2010 at 2:31 PM

mun mek tension mek suka g ngga wyg.mun xda duit mok ngga wyg mek diam dlm bilit jak ngga glee.kompom ilang tensi tensi :)

deus X machina said...
March 14, 2010 at 6:48 PM

layan bola konpem ilang stress
erk888

Faizal n Fashitah said...
March 14, 2010 at 7:26 PM

Ermmm...biasanya mun mek stress,..mek lebeh suka melekatkan dirik mek tas siling. begantung juak la camne terok stress ya. Mun stress skit2 jak..mek mudah menyendiri lam petais laa..

Felicia F. Ramzi said...
March 14, 2010 at 8:31 PM

mun stress, kmk prefer bersama kawan2. sikpat sorang, sebab akan banyak berfikir. mun sik, tidor.. mcm BSI. eheh..
and sik disangkal, dekat dengan Tuhan cara paling berkesan..:)

ElyaElmo said...
March 14, 2010 at 10:49 PM

sis....u tau2 jee kan..i tgh stress kannnn...hua3...
I klo stress sgt i menangisssss!!!~lepas tu tdoooo...
bgn dr tdo....mata bengkak..ok tak cara ni???ha3

tujuhhariseminggu said...
March 15, 2010 at 12:03 PM

kalo tension sgt, maen2 ngan kucheng la... terus ilang tension... :)

he11me said...
March 15, 2010 at 4:41 PM

main dgn anak dengar ketawa dia....hilang tensen..

lacy arz said...
November 30, 2010 at 4:19 PM

mun mek tension mek diam jak..xpat mek kaka ngn org lok...xpun blagu2 sorg kat umah..sampy urg salah anggap madah,uii....senang juak ati brlagu2..sabar jaklah..hihihiii...

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.