TERUNG ASAM REBUS



Tauk sik buah apa tok? Mun urang Sarawak mesti tauk. Nyaman sayo tok oo. Tapi sikda di semenanjung sayor tok. Takat tok lom  pernah gik nemu.
To Kengkawan dari semenanjung, this type of vege we called it TERUNG ASAM or TERUNG ASAM DAYAK. Rupanya bulat kaler kuning oren. Rasanya masam bila sudah dimasak. Selalunya masak cara merebus je or boleh buat ala-ala kerabu digaul dengan sambal belacan.Nyaman i tell u!!..rugi kitak urang di semenanjung tok sikda makanan camtok eh huhu..
*
*

*setelah di buang kulit dan dipotong ..ini lah  dia rupa organ dalaman sayuran yang bernama terong asam.
ada bijik-bijik halus dan kecik.
*
*

*setelah dimasak ..taraaaaa inilah hasil nya. Nampak simple dan kurang sedap. Tapi rasanya boleh tahan sedap.Sape yang suka sayor ala-ala rebus boleh la direkeman kan makan sayor nih.Sesuai untuk orang nak menDIETkan diri..huhu
*
*
Ni resipi nya so simple:
Bahan-bahan:
1 biji terung asam (sape-sape pergi Sarawak ,boleh kirim)
1 biji bawang merah
1 biji cili merah
sedikit ikan bilis
sedikit belacan
1 cawan air
sedikit garam dan perasa


Cara memasak:
-Terung asam dibuang kulit dan dihiris sederhana nipis. Tumbuk bawang merah, cili, ikan bilis dan belacan.Kemudian sediakan air dalam periuk .Masukkan terung asam dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam air dan rebus sampai masak.


p/s: makan dengan nasik panas dan ikan masin terubok goreng ..aduhh nyaman aihh.
*********

2 comments:

Feline Dust said...
September 25, 2016 at 8:25 PM

Kak,ukan nya mpum bijik msti buang abis ka?

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.