LEMPENG PISANG



Anda suka LEMPENG? Saya sukak LEMPENG..Jom kita melempeng lempeng!!
Aisehmennn dah lamak sik makan LEMPENG ehh..Tetiba rasa nak makan LEMPENG PISANG..so pa gik nak ditunggu mula lah bejalan kerja ngerugak dapor tok...


Bahan-bahan:
-4 biji pisang montel- hiris kecik2
-3 cawan tepung gandum
-1 biji telor
-sedikit gula
-sedikit garam
-sedikit kepala parut
-sedikit minyak
-air 1 cawan ;kalo pekat sgt tambah sedikit lagi 


Cara melempeng:
-Masukkan pisang, tepung,telor,gula ,garam dan kepala parut dalam BLENDER .Kemudian masukkan air dan blend kesemua sekali. Bila adunan dah agak cantik tak cair sgt dan tak pekat sangat , maka boleh la dipanaskan kuali dengan minyak.
-Setelah minyak agak panas , masukkan 2 senduk besar adunan tadi dalam kuali dan goreng hingga masak.Jaga api jgn sampai hangus .


p/s: sukatan adunan terpulang kpd citarasa masing2..pandei-pandei la adjust k.Jangan sampai lempeng keras macam batu dah la.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.