DAGING MASAK PRUNES



Hey..resipi menu tok  actually lambat update..menu masa Hari Raya Haji ariya..Daging tok lebih kurang sama macam daging masak itam urang Sarawak tapi ada lain sikit rasanya sebab ada makei rempah kari skit..tapi rasanya nyaman la..boleh dimakan dengan nasik beriani, nasik minyak or nasik putih biasa..mun nak makan dengan roti paun pon boleh juak. Resipi tok kamek ambik dari Hanieliza cooking..Camtok resipinya.. 

Bahan-bahan:
- 600 gm daging (potong nipis).
- 1/2 cawan buah prune (buangkan biji dan mesin halus).
- 5 s/b sos tomato.
- 4 s/b kicap pekat.
- 2 s/b cili mesin.
- 2 s/b rempah kari.
- 4 s/b minyak.
- 1/2 cawan air.
- Garam.
 

Bahan mesin
- 4 ulas bawang putih.
- 10 ulas bawang merah.
- 2 inci halia.
 

Cara-cara:
1. Daging dibersihkan dan gaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging. Kacau rata. Biarkan masak sehingga daging lembut.
4. Masukkan buah prune mesin dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat.
5. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak atau beriani.


Source: hanieliza.blogspot.com

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.