KUAH SATAY BERDAGING




Kuah satay antara menu wajib masa Hari Raya. Urang yang selalu jadi tukang masak kuah satay sikda urang lain selain gua la..kadang-kadang malas  juak nak molah tapi dah urang lain request sik juak sampei hati nak ngata sik..so layan jak lah...Kuah satay tok kmk polah masa Raya Haji juak tek..yalah raya sorang2 kat KL tok boring alu juak. Tapi pa boleh buat nak..huhuhu...Lan kita nangga resipi tok..-->> 

Bahan-bahan:
- 1/2 kg kacang tanah- goreng tanpa minyak then buang kulit ( tumbuk kasar).
- Air asam jawa separuh cawan.
- 4 btg serai dititik.
- Minyak tuk menumis.
- Garam secukup.
- Gula.
- Sedikit air (kalau pekat sgt tambah air).
- 200gm daging di dadu.

Bahan dimesin (diblender):
- 8-10 ulas bawang merah.
- 5-6 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.
- Setengah inci lengkuas.
- 5-6 sudu cili kering - yang dah dikisar.

Cara membuat:
- Tumis bahan yang dimesin sampai wangi, garing dan naik minyak.
- Masukkan kacang, air asam dan air biasa jika pekat sgt.
- Masuk daging gaul rata.
- Masukkan gula, garam secukupnya.
- Masukkan serai yang dah dititik tadi.
- Masak di atas api perlahan sehingga pecah minyak.Pastikan selalu cek dan kacau kuah supaya tak hangus dan hangit.
- Dah masak boleh dihidangkan.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.