SPAGETTI GORENG NEW YEAR



Last nite I cooked this menu for my kids coz i know they luv to eat spaghetti so much. Resipi main tikam-tikam jak..Here goes the recipe:

Bahan utama:
- 1 paket spaghetti (apa-apa jenama sukati la) - direbus ala dante, bila dah masak tos kan.

Bahan-bahan sos:
- 1 botol sos spageti (apa2 jenama pun boleh, sy guna jenama Kimball cendawan).
- Daging cincang (dalam 1 mangkuk sederhana besar).
- Bawang putih 3-4 biji (didadukan).
- Bawang besar 1 biji (org sarawak called it bwg bakung) - didadu.
- Lada hitam 2 sudu kecil - sapa suka lebih rasa lada itam boleh tambah byk sudu.
- Sedikit lada putih.
- 1 sudu kecil Italian Spices.
- Sedikit gula.
- Garam secukup rasa.
- Minyak tuk menumis (better guna minyak zaitun tp sy guna minyak sayur je).

Lain-lain bahan sampingan: (Terpulang ikut selera, apa2 pon boleh)
- 3 biji hotdog (dihiris nipis - ikut la style sendiri).
- 2 biji karot - potong nipis.
- Sedikit brokoli.

Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Then masukkan bawang putih dan bwg besar. Tumis sampai naik bau.
2. Bila bhn tumis dah naik bau...Masukkan daging cincang dan hotdog. Goreng kejap.
3. Pastu masukkan sos spageti. Gaul rata..kalau pekat sgt masukkan sedikit air.
4. Biar kan sos sebati sampai pecah minyak..
5. Then masukkan lada hitam, lada putih, gula dan garam..
6. Masukkan karot dan brokili (tapi jgn goreng sampai layu..agak2 la).
7. Last sekali masukkan spaghetti yang dah di rebus tadi. Make sure masa goreng spageti tu atas api kecik jek.
8. Bila dah semua sebati dan rasa pun dah cun. Boleh angkat dan dihidangkan.

Selamat menjamu selera
P/s: Jangan kuat gilak makan spageti kelak gemokk...!!!!!

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.