MOIST CHOCOLATE CAKE WITHOUT BUTTER


Kek ni mmg sedap. Urang Sarawak madah nang nyaman gilak..rasanya sik terlalu manis sedang-sedang ajak..tapi nang moist menar. Sik kering ngeritin kata urang . Resipi tok di ambik dari blog resipi nak tok-->http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com. Gambar kurang kacak sbb makei hp jak..layan jak la.
Actually kek tok di order oleh kawan kamek hari tok tek ,hopefullynya suka dan puas hati dgn rasa kek tok.Takut juak ney tauk tang ada jak urang madah sik nyaman ney kek tok nak..Tok resipi kek tok:..

Bahan Utama:- 
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
Bahan A:-
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B:-
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
Topping:
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk.
Cara Menyediakan Kek:-
  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi.
  3. Kemudian masukkan minyak masak.
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak.


0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.