THE BEAUTY OF BAHASA SARAWAK -LAN KITA BELAJAR LOK


I'm Sarawakian ..so  I would be glad to share a bit of Bahasa Sarawak here. Bahasa Sarawak mmg banyak perbezaan sebutan, maksud dan penggunaan ayat daripada Bahasa Melayu. But ada a few ayat yg  sama maksud dan sama sebutan dgn Bahasa Melayu. Saya pun adakalanya tidak pernah mendengar perkataan-perkataan yang saya kira agak pelik dan jarang digunakan ketika saya bercakap dalam Bahasa Sarawak. Maybe if i ask my parents or other old generation than me..sure they would know the meaning. Lots and lots of words that i also do not know the meaning .But somehow I just wanna share some of the words that i think sangat basic yang selalu digunakan dalam perbualan seharian masyarakat Melayu Sarawak. And satu lagi orang selalu confuse especially among my frens here in Semenanjung..they always think that other native in Sarawak pon bercakap  seperti orang Melayu Sarawak juga. Actually tak sama coz other native such as Iban , Bidayuh ,Melanau or etc ..they have their own dialect /languange spoken. But sure majority of them understand and know how to converse in Bahasa Melayu Sarawak. Well, let me share a bit of the words and the meaning ..
KAMEK- SAYA
KITAK-AWAK
NYA-DIA/HE/SHE
SIDAK-MEREKA
AOK-YA
SIK-TAK
BULAK-TIPU/BOHONG
JAIK-JAHAT/BURUK
KENJAR-GATAL/MIANG
TUYUK/PALOI- BODOH/BANGANG
TUK-INI
YA-ITU
SINUN-SANA
SITOK-SINI
KEJERON-TAK SABAR
DENG-SAYANG
SEKALOR-GILA-GILA/OTAK MERENG (HIKHIK)
KACAK-CANTIK
LAWA-SOMBONG
MAOK-MAHU
GUGOK-JATUH
GEREK/CHAN-AWEK/BOYFRIEND/GIRLFRIEND
NEMIAK-BUDAK-BUDAK
NYAMAN-SEDAP
CERIDAK-PENGOTOR
ENTINGAL-DEGIL
PUSAK-KUCING
KEMEH-KENCING
KELAK-KEMUDIAN
NGAGAK-DATANG
GAGO-SIBUK
RAMI-RAMAI
SIGEK-SATU 
NEKIK-PANJAT
TUNGGAH-PANGGIL
NGABAS-ZIARAH
SPETAR-HOSPITAL
GADONG-HIJAU
KALAS-PINK
ASUK-ANJING
RENAB-ARNAB
MOTO-KERETA
EMBAK -BAWAK
LAN-JOM
BAIT-BAIK
NANG-MEMANG
PADAH - BAGI TAHU/ TELL
KELAKA-BERCAKAP
BELON- KAPAL TERBANG
LEMARI - ALMARI
NANGGA-MELIHAT
MANOK-AYAM
NGEGEH-MENGADA-NGADA
JERAYA-JALANRAYA
SILO-SILAU
TETAK-GELAK/KETAWA




Takat ni je yang saya ingat nanti kalo ade lagi saya update balik. Mun ada sapa sapa urang Sarawak maca blog kamek tok leh juak la share sitok oo..


JOM ..sy nak main-main tukar lirik lagu ni kedalam Bahasa Sarawak le..lirik lagu Teman Tapi Mesra- Ratu..


Aku punya teman
Teman sepermainan
Di mana ada dia selalu ada aku

Dia memang manis
Dan juga baik hati
Dan dia slalu ada waktu
Untuk membantuku

Namun aku bingung
Ketika dia bilang cinta
Dan dia juga katakan
Tuk ingin jadi kekasihku

Cukuplah saja berteman denganku
Janganlah kau meminta lebih
Ku tak mungkin mencintaimu
Kita berteman saja
Teman tapi mesra

Aku memang suka pada dirimu
Namun aku ada yang punya
Lebih baik kita berteman
Kita berteman saja
Teman tapi mesra

Aku punya teman
Teman sepermainan
Di mana ada dia selalu ada aku

Namun aku bingung
Ketika dia bilang cinta
Dan dia juga katakan
Tuk ingin jadi kekasihku

Cukuplah saja berteman denganku
Janganlah kau meminta lebih
Ku tak mungkin mencintaimu
Kita berteman saja
Teman tapi mesra

Aku memang suka pada dirimu
Namun aku ada yang punya
Lebih baik kita berteman
Kita berteman saja
Teman tapi mesra

Cukuplah saja berteman denganku
Janganlah kau meminta lebih
Ku tak mungkin mencintaimu
Kita berteman saja
Teman tapi mesra

Aku memang suka pada dirimu
Namun aku ada yang punya
Lebih baik kita berteman
Kita berteman saja
Teman tapi mesra



Dalam Bahasa Sarawak bunyi nya camtok:


Kamek ada teman
Teman sepermainan 
Di sine ada nya selalu ada kamek


Nya manis gilak
bait hati juak
nya selalu ada waktu tok nulung kamek


Tapi kamek bingong
bilanya madahnya cinta
dan nya madah juak nya maok jadi gerek kamek


cukuplah berteman ajak dgn kamek 
jangan kitak mintak lebih
kamek sik mungkin mencinta kitak
kita berteman ajak 
teman tapi mesra


Kamek nang suka dengan kitak
tapi kamek dah ada urang empun
bagus kita duak berteman
kita berteman ajak 
teman tapi mesra


ndak tauk betol kah sik..bantei ajak..ahaksss




image source:www.flickr.com

5 comments:

he11me said...
January 20, 2010 at 4:50 PM

lamak udah kamek sik kelakar swak..isk3...kelak lupak semua..

mizara said...
January 21, 2010 at 11:04 AM

yalah mok di praktis ..mun sik mmg akan lupak bah..

I'M NOT mr_PERFECT said...
July 22, 2011 at 10:21 PM

hye...duk belajar2 bhasa sarawak nie... entry ni byk membantu..thnks... mklum la bila berhadapan dengan anak didik srawak.. kna adopt dgn persekitaran..(:

idhamhaziq said...
August 17, 2011 at 1:43 AM

love this post.tq...hehe...

Atien Dyana said...
July 3, 2012 at 10:26 PM

thankz.. help a lot.. my future from sarawak, so i had to learn bhs srwk as soon as possible.. :) my future family in law help me a lot.. :)

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.