KUCHING TOWN IS VERY ALLURING..

Hari ini, 5 hb March 2010. Post pertama saya  untuk bulan ini. Dah lebih kurang seminggu saya tak update apa-apa. Selama seminggu ini saya tak sesibuk mana cuma tiada semangat untuk blogging, hati tawar, malas nak buat apa-apa, hati dan perasaan saya mendatar. Jangan tanya kenapa dan mengapa. Yang pastinya tiada jawapan.Tapi pada hari Jumaat yang barakah ini ,semangat sudah beransur pulih seperti sedia kala..so i guess i need to continue to blog ..and perhaps this will help to boost up my spirit.

Okay..saya sambung post pasal Kuching Town hari tu.Let's check it out..

Sebelum packing balik KL , pagi-pagi saya dah singgah ke Pasar Minggu Satok untuk membeli sedikit stok-stok makanan yang perlu dibawa balik ke KL. Pasar Minggu Satok ini sangat popular dikalangan Sarawakian dan juga orang luar. Macam-macam benda ada dijual kat sini.
Ini buah dabai. Anda hanya akan jumpa buah ini di Sarawak sahaja. Pernah makan tak?
Sedap..maybe ada orang yang tak reti nak makan buah ni..buah ni kene rendam dengan air panas dulu sampai lembut before makan..gaul dengan garam or kicap
kuih-muih local pon ada dijual di Pasar Minggu Satok ni..hari tu saya tak jumpa kuih feveret saya iaitu Kuih Selorot..hampaaa..:(
baju-baju, T-shirt pon ada..sesapa nak beli t-shirt yang ada gambar burung kenyalang ke, gambar kucing ke boleh la beli kat sini selain dari beli kat JalanMain Bazaar..
segala jenis beg rotan, tambok yang local made from Sarawak ada disini..very cheap..

ini alas meja..alas tv,semua boleh dialas dengan kain pengalas ni..di buat dari kulit kayu..kulit kayu apa eh..saya pon tak ingat..
local handicraft..comel comel semuanya..i bet kalo korang tengok pon akan terbeli jugak akhirnya

this is fridge magnet..beli 4 rm10.00 only..
cute..nice
i guess hampir semua dah tau ni apa..inila IKAN TERUBOK MASIN..hanya terdapat di Sarawak..
this is the thing yang kawan-kawan saya selalu pesan untuk dibawak balik dari Kuching.

TIME FOR SEAFOOD!!!
sebelum balik sempat juga makan di TOPSPOT..my lovely sister belanja makan..everytime balik ke Kuching mesti akan makan together kat sini..tempat ini sangat popular dengan seafood selain di Buntal..
we all ordered ..air tebu lemon and air kelapa 
butter prawn ni sedap dan lazat
kerang bercili yang buat air liur meleleh ...
ini adalah UMAI IKAN DORI..ikan mentah digaul dengan bawang, jus limau,cili..local food yang sedapp..
mix vege..
sementara menunggu seafood yang diorder masak...we ordered this ..mixed grill..which consists of LAMB CHICKEN AND BEEF STEAK..3 in 1..very cheap ..only rm16.90..try la..sedap sangat..nyumm
before balik rumah singgah plak membeli SOTONG BAKAR or SUTUNG TUNUK..di Kubah Ria..
enak dan sedap ..sos pon boleh tahan pedas dan menyelerakan..huhu..

FYI..banyak lagi local food kat Kuching ni yang saya tak sempat nak makan-makan time balik hari tu..masa tak mengizinkan..next time insyaallah saya akan share lagi yea.Kalau anda nak datang ke Kuching Sarawak dan tak tau nak pergi makan kat mana hopefully info yang saya post kat sini sedikit sebanyak membantu anda untuk mencuba di tempat tersebut yea..yang pastinya anda tidak akan rasa menyesal datang berkunjung ke Kuching Sarawak kerana kat sana ada banyak tempat menarik dan makanannya..hmmmm..anda try la sendiri baru la tau..hehe

15 comments:

Rashid said...
March 5, 2010 at 11:44 AM

salam

Nampaknya nak pergi Kucing le.. seronok pula tengok. Penuh warna-warni..

Ikan tarubok. eeee .. best!

ND said...
March 5, 2010 at 11:47 AM

very well said..aku di kch tok pun rindu juak ngna kch..apa gik mun u di kl nun

mizara said...
March 5, 2010 at 11:59 AM

RASHID- pergila kat Kuching for holiday..mmg seronok hehe...ikan terubok mmg byk kat sana..ada terubok bakar jugak hmm sungguh sedapp..

ND- riya ku balit sik sempat nak ngagak kitak urg..masa kejap gilak ..ya pun last minit pun plan ..nest time la kita jumpa lagik

amie said...
March 5, 2010 at 12:32 PM

tingin nak g sane..
huhuhuhu..

mizara said...
March 5, 2010 at 12:40 PM

amie- jom la pegi ..best ka sana hehe

Faizal n Fashitah said...
March 5, 2010 at 12:41 PM

Wow..bes la kuching. Tak saba nak gi sana, ikan terubuk tu pandai berbaris kan yerRRr geram sa nyawa tok eh dah la rindu ngan kch ishkk grRRRr... jaik kitak makan sik ngepos muka skaliii!! :|

mizara said...
March 5, 2010 at 12:44 PM

ODIO- HAHAHAA..nang mek sikmok nak ngepos muka koh..post muka ikan terubok lagik best bah..ikan ya nang disuruh besusun oleh urg jualnya..mun sik kelak kenak bantei daknya sekok2..

fLoRanCe said...
March 5, 2010 at 1:20 PM

adeh....rindu eh...x sbr mek nk blt bln 6 tok..heheheheh...counting days..heee...
mek suka buah dabei ya..hehehehe..nyaman!!!!!!

mizara said...
March 5, 2010 at 1:24 PM

flo- oo kitak balit time gawai kah flo..ehh best na juak balit sinun..kmk suka juak makan buah dabei ya ..nyaman oo

Amirah Rashid said...
March 5, 2010 at 3:57 PM

xpernah pegi sarawak lg
erm, bile laa agknye dpt pegi :D

Felicia F. Ramzi said...
March 5, 2010 at 5:19 PM

makanan sarawak memang menyedapkan..

f.i.e.z.a said...
March 5, 2010 at 10:36 PM

mek xpat imejin mun diam luar dari swak.mmg akan rinduuuuuuuuu ngan makanannya.hehe

TK said...
March 6, 2010 at 9:24 AM

Bestnya kat kuching. Banyak makanan kan? Mesti org2 saawak slalu rindu nak balik kampung. Buah dabai tu mmg i tak penah tgok. Wonder camne rasanya yek!

fanadz said...
March 7, 2010 at 1:43 PM

wah~~sedapnye [baca:terliur]~~huhu.masih di sarawakkah?

mizara said...
March 8, 2010 at 8:50 AM

Amirah- ajak ur mun n dad holiday kat sane..hehe

Felicia- aok nang best oo food kat sinun..bubur pedasla..mee sapi la..kolok la..aihh..alu meleleh aik liur

Fieza- mun dpt boh jak diam d kl tok bukan nya best gilak pun heheh

TK- a ah byk makanan kat sana sama gak mcm kt semenanjung nih..buah dabai tu ada org tak reti nak makan ..even ada sstgh local people pon xleh nak terima rasanya..but to me sedap je hehe..

Fanadz- dah balik kl nih..:)

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.