BALIK KE KUCHING SARAWAK -PART 1

Last week saya balik ke hometown saya di Kuching Sarawak. Balik kejap je atas urusan   peribadi.Walaupun sekejap tapi asak ati (gumbira sangat). Menyempat jugakla saya pergi jalan-jalan cari makan...part makan-makan memang wajibla . Akan tetapi ada juga rasa terkilan coz ada kedai makan feveret masih lagi sedang bercuti-cuti Malaysia. Tak sempat juga nak singgah semua kedai makan kat sana since ada urusan yang lebih penting nak dijengah. Menu pertama yang dah lama saya  teringin nak makan adalah LAKSA SARAWAK. Saya ada banyak stok rempah Laksa tapi penyakit malas  dah melanda so paham-paham jela. Maka cara penyelesaian yang senang adalah makan saja di kedai..senang cerita..cepat dan mudah. 

Di Kuching ada banyak juga kedai makan yang menghidangkan Laksa Sarawak yang sedap-sedap belaka. But this time saya nak makan dekat kedai kawan saya di area Satok. Orang Kuching mesti tahu cafe ni kot. Since dah lama tak jumpa dengan kawan saya ni so balik Kuching baru-baru ni saya ambik peluang gak la nak jenguk kat cafe family dia. Mari check it out...

SIA SINEQ CAFE
dekat area satok..lupa alamat..
pernah pergi?

dulu kedai ni just bukak kat rumah area perumahan baru petrajaya..
sekarang dorang dah bukak kedai..konpem bisnes dah maju tok oo hehe..

antara menu-menu lazat sedap yang ada di cafe sia sineq
bagi saya semuanya sedap-sedap belaka..sik nyesal makan sitok koh..

haaaa....inilah dia LAKSA SARAWAK ORIGINAL..
YARABBI NYAMAN GILAK..
kat KL ada gak jual Laksa ni tapi the taste i tell u ..is totally different dengan yang original one dari Sarawak itself..for example Restoran Laksa Shack ..Laksa Sarawak yang dijual di Laksa Shack sangat la tidak sedap...seriously..not nice at all..so better jangan makan Laksa Sarawak kat situ eh huhu..

nampak sedapkan? seperti rasanya juga..no regret..
kuah pekat ..tasty..nyum-nyum...

menu seterusnya yang special kat cafe ni jugak adalah...
AYAM PENYET...ni pon tak kurang sedapnya..
ayam berempah cukup rasa..sambal pon sedap..aisehh..
aduhh dah teringin nak makan lagik tok..adoh dohh..camne tok..

 nyamai eh..
nang lihai lah rasanya..

taraaa..nilah membe saya..tokey cafe..
cute hensem kan?
ada sapa-sapa kitak urang kenal sik ngan tokey tok?hehe..
sapa-sapa nak ngorat sorry ahh..sik lamak gik nya nak nikah koh ..

kami-kami dan tokey cafe..
muka terpaksa ditutup atas sebab yang tidak dapat dielakkan..haha..
skali skala pakai topeng camni pon best ..
gambar diatas semata-mata untuk mempromote muka tokey kedai sahaja..yang 3 aweks tu tak perlu la ye..heee...

okayla..nanti in coming post tempat makan lain plak ye..tungguuuu...ni baru je part 1...



35 comments:

Ivy_Suriya said...
February 23, 2010 at 2:39 PM

teruk ali jak topeng

Faizal n Fashitah said...
February 23, 2010 at 2:40 PM

Owh..I pun tau toke kedai ni. Dulu masa kecil-kecil kami selalu main taie puser.. suke tinje2 ba..
Laksa Sarawak tu memang sedap. Saya tengok gamba ni pun, lalu ngansa geru saya.

mizara said...
February 23, 2010 at 2:44 PM

ivy - nang sengaja bah molah terok2 haha

Faizal n Fashitah- menarkah padah kitak tok? susah na mek nak cayak koh sebab kitak sekalorr..hahaha..padah menar lok aihh menarkah kitak kenal ngan toke ya..mun menar sapa mananya?

Hajib said...
February 23, 2010 at 2:47 PM

sik penah mek makan rah kede yaa... tapi macam ok jak... hehehe... btw.. stael tupeng ya.. nak pegi maskuret party ka? hehehe

mizara said...
February 23, 2010 at 2:49 PM

hajib- pegila nun..nyaman makan sia..lepas makan nang nak pegi party yalah terus makey tupeng ya tek ..nang adooo..

he11me said...
February 23, 2010 at 3:17 PM

mizara ..duduk 2 dari kanan..hehehe

duluk sikda kedai ya..

mizara said...
February 23, 2010 at 3:23 PM

hellme- bukan kamek ya..haha dolok mmg sikda kedei tok..baruk bukak lepas posa taun lepas..udah jawab tag sik tek?

he11me said...
February 23, 2010 at 3:31 PM

isk..salah tekaan ye...em..tapi senyum tu mcm kenal jer..

tak tahu nak jawab mcm mana ...rabun blog la...

mizara said...
February 23, 2010 at 3:33 PM

hellme-hehe.. jawab jela mcm biasa..copy jela semua soklan tu..then jawab la guna jawapan sendiri..

f.i.e.z.a said...
February 23, 2010 at 3:41 PM

mek kenal.iwan namanya kan..
abgnya erwin kawen ngan kakak kwn mek..
kch is such a small place. :)
mek lom try gik makan sia eh makanya harus! hehe

he11me said...
February 23, 2010 at 3:41 PM

kalu mcm tu soalan 8 sampai 16 memang keluar nama mizara sorang jelah...hehehehe

blog he11me, mizara sorang je follower...ahaks

fiezah91 said...
February 23, 2010 at 3:42 PM

fuyooo.. balit swk duhal.. laksa swk da besh.. hoho :)

mizara said...
February 23, 2010 at 3:51 PM

fieza- aok iwan la ya hehe...pandei kitak

hellme-aihh gasak jak sia..haha

fiezah- yalah tek..nang nyaman oo

Beautiful Stranger said...
February 23, 2010 at 3:52 PM

i will try ayam penyet ya..

the penyet taster tok..hahaha

mizara said...
February 23, 2010 at 3:53 PM

Beautiful Stranger-haa try ahh..iboh ndak ndak..nyaman manok nya..:) kalah kfc koh

fLoRanCe said...
February 23, 2010 at 4:16 PM

ya ampun!!!!!!!!!
ktk nyuruh mek keponekan..hahahahaha...
waduh2...ngidam mek dgn laksa swk ya...huhuhuhu..
mek blt ria x sempat mkn...

mizara said...
February 23, 2010 at 4:19 PM

flo- oo tedah..cobalah polah nun..ilang ponek..mun malas coba kitak pegi kedei Mahmud ali bashah di kl tok ada nya jual laksa..tp mek lom gik pegi ke sia..

Faizal n Fashitah said...
February 23, 2010 at 5:10 PM

Quote: Faizal n Fashitah- menarkah padah kitak tok? susah na mek nak cayak koh sebab kitak sekalorr..hahaha..padah menar lok aihh menarkah kitak kenal ngan toke ya..mun menar sapa mananya?

Sapa 'mananya' camne ya? sik paham mek. Mana si toke ya ka? di kedei la hoh heheheehe...

mizara said...
February 23, 2010 at 5:14 PM

Faizal-hahahahaha adehh adohh hehh..ngeng juak haihhh..mek nak nanyak sapa namanya????adehhh sekalor na juak ..yalah kitak eh alu selauk lidah mek kelakar..kita ya pun hal..naso na juak hahah

Felicia F. Ramzi said...
February 23, 2010 at 5:23 PM

eh ada ivy suriya ctok eh..jaga pastok ku klik.
kenak makey mask indah..sik kmk tauk ada maskuret parti..hahaa sik pernah gik datang ctok but hell yeah will try this place kelak..

joynstar said...
February 23, 2010 at 7:39 PM

eh...makan ajak2. alu nyawa mok pulang kuching. cam nyaman jak...

TK said...
February 24, 2010 at 5:41 AM

Kenapa you pakai topeng babe?? BTW, I suka laksa Sarawak. A friend of mine bukak cafe jual laksa sarawak n kek lapis di Sepang. namanya Randau Cafe. Randau Cafe ada website juga klau berminat nak tgok. x pnah try yg ori punye di sarawak. Sure lagi sedapkan?

mizara said...
February 24, 2010 at 9:13 AM

Felicia-eh kitak kenal ngan ivy suriya kah?..pegi lak kedei ya aa..nyaman makan sia

deus-camna nak ajak..tak cakap pon nak ekot..

joynstar-aihh kitak bukan di kuching kah ? nang nyaman makan kedei ya..sik mek bulak hehe

TK- hehe pakai topeng sebab dah lama tak pakai..kempunan topeng ..oo i ada tgk website tu..one day nanti leh la sy try g sane n menerai-nerai hehe..tapi local laksa swak yg ori huishhhh mmg sedap bangat..huhu

nand nasyari said...
February 24, 2010 at 9:42 AM

aiyak..awat pkai topeng..hahaah :P
tp cute gak en kalo pkai topeng cmtu..ngaahaha ;D

Felicia F. Ramzi said...
February 24, 2010 at 11:35 AM

kenal..pernah jadi class mate..then separated to different classes, tapi masih remain as good friends. :) o Su oh.. eheh.. [last nemu su masa di tHe Spring..senggaut pasal kad atm..hikhikhik]

Ivy_Suriya said...
February 25, 2010 at 1:02 AM

Felicia a.k.a Lynn: ya lah masa ya duit kena telan mesin CIMB ngongs ya. 2 weeks after that, my wallet - abis semua ilang nasib bait driving lesen sik. macam-macam. coba jak sia sineq cafe sup tulang nya nyaman. sayang sambal nasi ayam penyet nya makin kurang pedas. first time dolok pedas, kali ada urang komplen. tapi semua menu nya okey lah. will go for penyet and sup tulang.

f.loren said...
February 25, 2010 at 2:03 AM

hahh kin byk jak tempat makannnn d kch. nang hmmm saba jak lahh balit kch ya. nyawa nang nak makan jak. semua mok di rasa.

Faizal n Fashitah said...
February 25, 2010 at 11:29 AM

Berik gamba lok..bok mek madah nama miak ya XD

tujuhhariseminggu said...
February 25, 2010 at 12:08 PM

wah, horror gila topeng tuh.... :)

erolnukman said...
February 25, 2010 at 2:52 PM

komen audio atas skali ya nang ngesak ati ada jak..hahaha!!

tq sbb jengok2 blog kmk..

mizara said...
February 25, 2010 at 6:22 PM

f.loren-aok nang kin byk tmpt mkn sinun..lak ktk balit tak nangga ..makseh aa nyengok blog mek.

audio- sapa nyruh ktk sik carik menar2..yalah ktk carik key idong nak haha..

ally- horror la best hehe

erol-nya nang sekalor..saknya sia ...nya stress bah di dubai nun hahah..tol sik audio?

Shafie said...
February 26, 2010 at 9:58 AM

sy tergelak tgk pic tu..hehe.
tertny lak np ade topeng. :pp

manja04 said...
August 11, 2011 at 3:48 PM

boleh x mek tau cney kedey ya??? marek try cari kat satok...xjumpa pun...alik2 gi makan SCR Express cya...huhuhuhu.

mirlme said...
September 26, 2011 at 8:49 PM

apoo nyak wai, nyaman na upa tuk...apooo maok g juak eh esok

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.