Kalau gemuk orang tanya, kalau kurus pon orang tanya..apa lagi benda orang tak tanya?



Situasi: Bila badan dah naik tembam berisi chubby sana sini..

Soalan-soalan dan spekulasi yang sering timbul:

-"wahh sihatnya ko..ada apa-apa ke ni?" ni ala-ala soalan busybody..huhu

-"eh u dah brapa bulan pregnant ??" ..soalan berbau agak sensitif nih..tak ke naya kalau orang tu tak pregnant ish ish..baik jangan diamalkan pertanyaan seperti ini ..

-"dah berisi u sekarang ni ye..senang hati ek?..." ini macam soalan perli je..

-"eii tembamnye ko..langsung aku tak kenal.." errrrr...ada pulak terjah macam tu ..

-"apsal awak dah gemuk nih?..apa awak makan??"..soalan ni nampak sangat kedunguan terserlah..ada ke patut tanya orang makan apa..

-"Puan, maaf ye..blaa bla bla.." terus panggil orang tu Puan eh..sebab tengok badan macam mak-mak orang ..adalah lebih baik bertanya dulu ..samada orang tu Cik ke Puan ke..apa ke???..sebab bukan semua orang yang suka dipanggil Puan lagi-lagi yang dara remaja..betol tak??

"Cik saya nak syorkan satu produk ni ,saya rasa sesuai untuk cik cuba..saya gerenti dalam seminggu cik boleh turun 1kg.."

"ko dah ada isi ke belom?".. tetiba je tanya.. jumpa pon 5 tahun sekali, keakraban sebelum ni suam-suam kuku je..bila part lain taknak tanya..part nampak badan seseorang dah naik ..terus sibuk nak tanya dah ada isi ke belom..haihhh..

-ANDA GEMUK!!!..ni mesin timbang yang cakap ..DIMAAFKAN..


Situasi: Bila badan dah mengecut kurus..ala-ala asal 60kg turun ke 50kg...

Pasti mesti ada yang terpegun, tercemburu, terkujat ..semua la ter ter ada...dan pasti ada yang berkata-kata macam ni..:

"wahh dah kurus la kamu...apa rahsianya?"...

"eh kurusnya u, u sakit ke?"...mak aii elok-elok orang tu sihat ..terus tanya sakit uhuk uhuk...

"awak kurus sangat la..berisi sikit lagi baru nampak cantik.." ambik berat  atau kecemburuan ke kat statement macam tu ..kaburr..tak pasti..

"u ada masalah ke? i tengok u semakin kurus la..bla bla bla.."..nampak macam tetiba je ada orang jadi caring ye..

"engko diet ke?..nape diet? nape itu nape ini...diet ape?"..macam wartawan pulak dah..

"u look so thinnnnn...kurus cengkung..bla bla bla"...komen tak habis-habis ada je benda tak puas hati eh..

"cik saya rasa cik ni under weight la..saya nak syorkan cik dengan satu produk ni untuk tambahkan berat badan cik..."..huhu..mana la tau hari tu rezeki ciksalesperson boleh close sale die..

bla bla bla..macam-macam kan karenah manusia...


Situasi: Bila umur dah masuk 25, 26, 27 ,28 ..nak masuk 30an tapi tak kawen-kawen lagi..lain pulak pertanyaan nya..

"u bila nak kawen ni ..umur dah cukup apa tunggu lagi .."..orang yang tanya macam tu kalau murah hati nak sponsor bagus jugak ek..huhu

"eh u kenapa sampai sekarang ni takda boifren / gurfren lagi..memilih sangat ke?"..eh eh..boleh pulak tanya soklan cepu tak beremas macam tu..masing-masing ada pilihan terpulang la kan...

"dia tu sampai sekarang tak kawen-kawen lagi ek..andartu tu..nape eh ..gaji besar pangkat besar..semua besar..tapi tak kawen-kawen.." ada jugak orang yang risau sebab orang lain tak kahwin-kahwin eh ..yela worrying is caring kot..


Situasi : Bila dah kahwin ..setahun, dua tahun , dan seterusnya tapi takda anak lagi... orang akan tanya dan andai macam ni pulak kot...

"korang bila nak ada anak ni?..." tanya macam senang je nak buat anak kot..rezeki masing-masing Allah dah tentukan ..senang ke nak jawab kalau orang tanya macam tu..??

"korang tak nak anak ke?"...huhu..siapa la taknak anak eh..

"u bila nak ada baby ni..ko taknak ngandung ke?"..kalau orang tanya tu murah hati nak sponsor pampers, jaga masa pantang ke , jadi baby sitter ke ..memang sesuai la kot tanya ..masing-masing pasangan maybe ada family planning sendiri kan..jadi tak perlu dipertikaikan orang nak ngandung ke taknak ke...

Bila dah ada anak pulak nanti ..mesti ada yang akan tanya.."bila lagi nak tambah ahli?..bila lagi si baby nak ada abang ada adik? huhu"...

banyak betol persoalan dalam hati dan fikiran manusia eh..
ada yang bertanya mungkin nak tunjuk ambil berat, mungkin juga saja-saja nak bermesra, dan ada juga nak mengupdate hal ehwal kisah orang ...yang penting elakkan segala pertanyaan yang bisa membuat orang lain menjadi tak selesa atau berkecil hati...kan?

EH KORANG SIHAT TAK HARI NI?..:))




9 comments:

makdara terdiva said...
February 2, 2010 at 3:42 PM

tu yg bertanya tu sume mulut x de insuran..hahak x kesah pon..masuk tinge kanan..melantun balik..muahahahha!

cik bunbun said...
February 2, 2010 at 4:04 PM

byk btol soalan. haha

fLoRanCe said...
February 2, 2010 at 4:32 PM

manusia tok nang jak ada jak solan d tnyk...hehehehehhe.........

TK said...
February 2, 2010 at 5:02 PM

Those are common questions being asked bila kita berada dalam situasi2 camtu. I slalu kena anak murid tanya, teacher pregnant ke? Padahal x pregnant pun. Nampak sgt kita ni buncit. Budak2 sek skrg suke sgt tanya soalan macam tu.

Mr Kamikaze said...
February 2, 2010 at 6:28 PM

Memang sikap manusia suka bertanyakan...

Felicia F. Ramzi said...
February 2, 2010 at 7:25 PM

NANGGGG benar entry ktk tok..
lepas satu satu di tanyak manusia..
kmk dah masuk umur ala 18 forever tok, nang ditanyak jak2 bila nak nikah, memilih kah.. bla bla.. and also dolok kmk skinny. di tegur juak.. now dah berisik, di tegur juak (tapi more on compliments la nak tok) haih..sik abis2 soalan manusia oo? eheh

deusXmachina® said...
February 2, 2010 at 10:11 PM

jenis banyak tanya ni....
lenkali terus je sound "ingat kaunter pertanyaan ke"


ermmm
berat bape skang
erk888

Amirah Rashid said...
February 3, 2010 at 1:09 PM

tu la pasal
suke sgt jaga tepi kain org
klau xlayan
kate org sombong la
ape laa
ish
pening dibuatnye
ohh, sy sehat arini
hee :D

nand nasyari said...
February 3, 2010 at 3:49 PM

ouh..tolong la...mcm cerita pasal nand je..hak3 :P
dulu chubby org sebok dok perli2..pastu bile tuon 10kg, org dok sebok tnye gak..
pasal kawen tu seb baek lom lg..
tp cm da masok umo2 skg ni..
xlame lg adela yg gatal mulut nk tnye..huhu

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.