Sedapnya mulut korang eh...

image source:http://www.flickr.com

engko la babi!!..
sial la ko ..pukimak..!!.macam haram...jahanam..go to hell..
cilaka betol la ko ni..pergi mampus la..bangang!!..

hmm..hari-hari ke nak kene dengar kata-kata macam ni??
nak tutup telinga sebab taknak dengar .. last-last terdengar juga ..
bila sebut kat mulut tu ..adakah hanya nak bergurau-gurau saja ke?
atau adakah sebab terlalu marah ?..
atau saja suka-suka..fun fun nak sebut sebab kalau tak sebut macam ada je tak kena ..macam kene ganja kot..

bukan laki je perempuan pon sama juga..
bingit-bingit telinga ni..bila si perempuan dengan selamba dan dengan kuat berkata 'PUKIMAK bla bla bla'..sekuat-kuat alam tanpa segan silu melaung-laung perkataan itu..
kenapa eh ?? 
hilang terus kewanitaan dan kejelitaan si perempuan kalau cakap macam tu..itu bukan saya cakap tapi orang laki yang cakap ye..
kalau lelaki pulak yang hobi dia suka mencarut marut tanpa sebab ni..pon sama juga la..
muka kacak lawa macho bagai ..terus tukar jadi hancur..itu dia si jantan hancur..
kalau yang kurang hensem tu lagila terus tukar jadi macam pecah rumah..yek kidi yek yek huhu

dah takda lagi ke perkataan-perkataan lain nak disebut ketika marah macam nak bunuh orang tu?tak best kot kalau cakap "NYAH KO DARI SINI!!"..macam tak rebel je..
budi bahasa sudah bukan menjadi budaya kita ke? kempen budi bahasa gagal kot..
ntah-ntah dari kecil lagi sudah terbiasa dengar bahasa-bahasa kesat ni..
melepas marah dan geram terasa lega dan nikmat bila menyebut kata-kata bombastik macam tu ..mungkin??

alahhh ..lagi lagi terdengar ..jap jap lagi adalah tu perang sumpah seranah..
eiii..kalau jarang-jarang ok lagi ..ni kerap-kerap..hari-hari..
mungkin mulut dah terdidik dan dah terselera sangat nak menyebut..
bukan nak cakap diri ni tak pernah nak menyumpah seranah..ada jugak time-time terlepas bagai..cuba di kawal sebaik mungkin..
manusialah katakan..tak sempurna..tapi kalau dah hari-hari mengeluar kata-kata sebegitu takut-takut makan diri sendiri jugak... yela..kata-kata adalah satu doa..beringat-ingat la sebelum terkena..

p/s:ingat lagi time kecik..jiran saya kene tonyoh kat mak dia dengan cili padi kat mulut ..bukan takat cili padi, siap tumbuk bawang sekali ..tonyoh bagai nak rak ..habis bengkak mulut 2 hari..saya bantai gelak ..itulah musibah dia sebab dia cakap mak dia "bongok"..



11 comments:

makdara terdiva said...
February 1, 2010 at 2:58 PM

hy..hakak tumpang komen semangkuk..

teringat kat satu kompeni ni..bos die hari2 nak maki hamun staf..even die x maki hamun hakak ni..tapi aura maki hamun tu tempias gak ler kat hakak & department hakak...oh men..terus la letak jawatan cari kompeni lain yg 110% lagi aman damai..mcm kt tmpat sekarang ni..heheheh..

mizara said...
February 1, 2010 at 3:02 PM

makdara terdiva- itula..orang yang tak kene maki hamun pon sakit gak telinga mendengar nya..hehe..

Felicia F. Ramzi said...
February 1, 2010 at 3:08 PM

kan
kurang selera la dengan orang yang suka maki2..i mean im not perfect, tapi kalau dah tiap2 hari asyik menyumpah oranggggg jak kerja, ya dah bukan marah, ya habit..
sometimes perangai menyumpah sebab mok tunjuk lagak, tunjuk hebat padahal in actual fact, sidak menunjukkan their own stupidity. self degrading..
*memang padan kenak cili, tulah terus nunggah mak bongok..haih

mizara said...
February 1, 2010 at 3:15 PM

felicia- yalah..some of them mmg dah jadi habit..susah nak madah..susah mok respek orang mcm ya oo..

deusXmachina® said...
February 1, 2010 at 5:45 PM

mulut sape tu
meh sini i cabaikan mulut die
erk888

mizara said...
February 1, 2010 at 6:11 PM

erk888- brani ke nak cabai mulut org ni? haha

YucIkA said...
February 1, 2010 at 6:27 PM

salam
nk comment gk..

best betol la yg mk dia pi cili mulut+bwg smpai bengkak 2hari..pueh hati..mesti sampai besar dia igt tobat xnk buat dh..hahaha..

yg still mulut xde insurans ni mesti xprnh kena cabai mulut ni..hahah..lain kali jumpa kita pi cabai mulut dia ramai2..heh..hahahaha...

Qismina said...
February 2, 2010 at 5:01 AM

dasyat tue tonyoh cili kt mulut... pdan muka bdk tue.. sape suruh kurg ajo.. huhu

deusXmachina® said...
February 2, 2010 at 6:57 AM

ape tak berani lak
cabai je kot, x susah pown
erk888

Hajib said...
February 2, 2010 at 10:47 AM

ingat kmk dolok ustaz nyumpah... asa nya bersopan sikit la kali bunyi nya.. instead of nyebut pukimak, nya nyebut puki ayam... hehehe

PutRaMetaL said...
February 2, 2010 at 12:06 PM

itu mengambarkan tahap keimanannya ler..kalau dah tahap mencarut caci maki semua tu so kita dah tahu ler tahap keimanan dalam diri dia..jadikan ler panduan untuk pendoman kita bersama..

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.