SOSIAL or Sooosiyalllll?

Post ini takda kene mengena dengan racism,semangat kenegerian or anything to do with any sensitive  issues or nak membakar semangat kebencian sesiapa...HARAP DIFAHAMI DENGAN JELAS ok..

Kalau ada yang tak puas hati atau tidak senang dengan apa yang saya tulis ini , itu hak kamu dan saya minta maaf. Cuma saya hanya sekadar nak berkongsi sedikit cerita dan pengalaman yang mungkin dikira agak remeh temeh akan tetapi bagi saya it is not fair enough for any people to justify and simply saying that ..."OHH YOU SARAWAKIAN..HMM..VERY THEEEE SOCIALLL PEOPLE HUHH.." dengan nada yang very cynical, prejudice and mimik muka yang macam POYO. DO YOU THINK THAT IS FAIR ENOUGH??Bukan sekali, tapi banyak kali jugakla saya terdengar dengan telinga sendiri..tapi dengan pelbagai aneka corak ayat yang diguna dan cara penyampaiannya. Sik ku bengall koh heh.

HELLO!!!!!....sitok ko lok ku nak nanyak.."what do you mean by social and in terms of what??"..and "do you know what is the right definition of social???" (carik ko pun mun sik tauk..google jak sia bah..senang..) Tetapi saya tahu apa yang si polan dan si polin maksudkan dengan word sosial itu. Maksud sosial yang menjurus kepada perilaku berunsur negatif..banyak cas-cas ion negatif serta tarikan tolakan negatif juga. Mana tidaknya..kesinambungan dari ayat sosial tu..ada tersangkut perkataan PUB, DISCO, SEKSI MEKSI, LIVING TOGETHER IN THE SAME HOUSE BEFORE MARRIAGE,PLAYBOY PLAYGIRL..pa gik oo..haa minum beer bla bla bla...so memang word sosial yang disebut itu merujuk kepada semua benda kurang elok. Dah tentulah bukan merujuk kepada maksud sosial budaya, sosial demokrasi,sosial statistik,apa-apa jela yang elok.

Andai kata tiada people yang mempunyai "critical mind" yang macam tak pernah pergi ke sekolah ni alangkah aman damai hati tanpa ada rasa benci  ,musuh  sana sini, sampah menyampah semualah. Perlukah melabel sifat keji dan kurang mulia seseorang itu dengan NEGERI NEGARA bagai??..contohnya.."Oh biasalah awek sarawak senang je nak dapat..dorang tu jadi spare part pon okay ape.." or ..." eh orang Kelantan semua macam baboon, dahlah macam bagus.." or.." alah orang KL tau jela tak sedar diri, semua belagak URBAN kunun.."or maybe.."benci aku kat orang Johor, dah la ramai jawa-jawa totok..pangai pon macam tempe jek.." ..atau mungkin .."elehhhhhh semua orang penang sama je muka macam mamak jual nasik kandar,cakap pon kasar "..HADOHHH HAIIIIIII....itu semua contoh ye...hadoii hadoiii...Bukan salah negeri negara oii..tapi masalah dengan perangai or attitude peribadi seseorang. Itu saja. So please select the right words untuk meluah perasaan bila mana kamu rasa hati kecil kamu telah diganggu gugat rasanya dan ketika itu pasti kamu berasa yang seorang itu (1 orang mencemuh) adalah bersamaan dengan semua orang mencemuh(1 jutaaaa orang..)

Betul juga peribahasa " disebab nila setitik sebelanga susu rosak"..hee..Yalah sebab sorang jak molah hal ..seranto ranto urang lain kenak juak..not fair not fair..itu tidak adil bagi orang yang langsung tidak ada kaitan menyumbang di atas rasa kemarahan kamu.

Kalau nak sangat bercakap tak baik  dan mengkeji melabel orang dari negeri itu ini tak baik tak elok  tak bagus ..baik anda buka sikit hati anda luas luas, mata pun besar-besar ...telinga pon kalau dapat tarikkk biar lebar..so that kamu boleh melihat,mendengar dengan jelas ,dan membuat pertimbangan dengan akal yang logik bukan seperti berfikir dimana otak letaknya dilutut..paham-paham jela eh..

Kalau nak ditunjuk bukti bukan sahaja orang Sarawak ni Sooosiyal ..banyak je buktinya...siap ada gambar lagi..rujukan lagi...boleh je nak post kat sini..tapi malas la..kang panjang plak post ni nanti ..macam karangan SPM pulak..so no heart /hard feeling okayyyy....wink wink...

saya anti perkauman dan anti kenegerian..unless kalau orang dah buat saya naik hijau macam incredible hulk teruja jugak kesabaran saya..manusia tidak sempurna tapi kita dah diberi akal dan hati..rugi la kalau tak guna dua benda ni dengan elok..paham sik???




19 comments:

fLoRanCe said...
February 11, 2010 at 2:18 PM

haaaa!!!!!!!!! true..masa mek stdy dolok...suma anggap mek sosial koh...swk tek nk...huhuuhuhu...xhal la...ada mata tgga dikpun la..huhuhuhu...x semestinya tgga luaran, dalaman lalu jaik nk..hohohoho...

Hajib said...
February 11, 2010 at 2:44 PM

nang byk orang cnun nganggap kita tok camya... yg menjurus ke arah negatif. org kl ya banyak lagik yg sosial, tyk la org kl yg sosial ya tek, asal cne? boleh jamin la, 20% jak madah nang org kl, selebih nya. serata semenanjung nun.

nasib juak kmk dolok blaja rah sinun org cnun takut ngan kmk stegal org swk byk ilmu. kekeke...

makdara terdiva said...
February 11, 2010 at 2:53 PM

hy mizara..
jgn marah daling..biar ape org nak kate pun..asalkan kite tak seperti yg dorang kata tu..

selagi org ade mulut selagi tu die nak mengata org..

mizara said...
February 11, 2010 at 2:59 PM

flo-kitak ada kenak juak tek hehe

Hajib - menar kata kitak ya sidak nang takut mun dipadah urg swak byk ilmu ..bagus juak gia

makdara terdiva- takda marah le..post ni hanya tuk cerita perihal yg biasa terjadi..

Felicia F. Ramzi said...
February 11, 2010 at 3:44 PM

kmk sik suka di sebut orang gia..tapi usually kmk akan berdiam diri sebab mun kmk balas, kmk akan jadi serupa sepertinya.. tapi mun dah sakit ati gilak, yosh, lancar terus nganok, duli apa..eheh..asalkan bukan kmk yang mula dolok..

The Fleece Master said...
February 11, 2010 at 3:44 PM

one angry sarawakian hot lady. kick their ass jude. big time!

rin~eirie de' sEcond said...
February 11, 2010 at 6:33 PM

stuju dgn awk, kita xbole judge smua org based on negeri/asal/bangsa mereka...

bg saya la,kat mana2 tempat pun, klu da org tu buruk perangai, mmg buruk perangai lah dan xda kena-mengena dgn negeri dia..

da hampir 2 tahun sy duk sarawak, sy rasa org2 kat cni ok ja :)

fatin hanani said...
February 11, 2010 at 8:49 PM

sapa mdh cmya tek kak miza?tok kmk nekok palak nya..haha..pndy jak mok judge org base on ngeri..org cmya b'fkiran sempit kmk asa.tgal sorg duak alu suma dpdh cmya.dlm nya m'perlekehkan/memperkatakan klemahan org len,xnya tauk ny mpun look stupid gk ehh..adoh2..hot smcm jk kmk tok..huhu..peace..=)

BuDakHutaN said...
February 11, 2010 at 9:35 PM

Serius beb... benda camni slalu di cakap pada org Sabah dan Sarawak.. sungguh amat bersikap kenegerian org yang sedemikian...

baik dan peramah..aku rasa term tu lagi tepat ntuk kita org borneo...

she_mah said...
February 11, 2010 at 9:58 PM

bena ya kak.sesetengah org tok tauk nak nganok jak tanpa usul periksa. cdak lom g sarawak gik. mun dh pegi baruk tauk gne baitnya org2 swk..hehe. tp stkat tok kwn2 semenanjung kmk semuanya ok2 la.

Asma Cullen said...
February 11, 2010 at 10:56 PM

Mizara... jom kita mkn nasi ayam penyet... mesti cool pasya... heheeee... mek da cool... cool gk ktk... heeeeeeee...

hannaH said...
February 12, 2010 at 12:16 AM

mena ta dirik ya..plg sik suka bla nak nganok certain orang pi ngait2 skali negeri cdak..urghhh so lame..

f.i.e.z.a said...
February 12, 2010 at 12:27 AM

masa mek belaja lok org sik cayak mek org swak org byk pk mek org johor.ntah ape kenak sik tauk la muka jawa kali.hehe

mek pun sik suka org label camya.very not fair..

deus X machina said...
February 12, 2010 at 4:55 AM

please please please kamu jangan nakal

tujuhhariseminggu said...
February 12, 2010 at 8:54 AM

samolah den... den x suko nak banding2 ikut negeri... idop cik mizara... :p

profwacko said...
February 12, 2010 at 10:32 AM

"Eh, ko orang sabah ke?? Aku ingat orang sabah putih2 je..."

Aku kulit tak cerah tak putih la.. Tapi ini yang slalu aku dapat dari soklan orang2 semenanjung.
(Tengok, terlebih suda.. aku pun ikut jugak bersifat kenegerian ckp org2 semenanjung)

Beautiful Stranger said...
February 12, 2010 at 10:33 AM

hahahaa..benar..sokong..metaliti kelas bawahan..

ingt bgs sangat la cdak ya..

kenak ada org loba gia ow?

TK said...
February 12, 2010 at 1:01 PM

Betullah what you said..masyarakat malaysia mmg camtu..negeri dorang lahir je la bagus..I dah pnah duduk KL, Klang, Pahang, Tganu, Kelantan...Setiap negeri ni I jumpa ramai manusia yg baik sgt2...dats y I boleh masuk ngan semua org x kira negeri.

he11me said...
February 17, 2010 at 10:38 AM

belum pernah tgk mizara tukar jd kaler hijau..teringin gak nak tengok..hehehe

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.