"yalah tulah ..sik nengar ..dah nenek madah tadik..."

"yalah tulah..sik nengar..dah nenek madah tadik nak?"..
maksudnya..
"itula ketulahan ..tak dengar ..kan nenek dah cakap tadi"...

Ketika di zaman kanak-kanak dulu, arwah nenek saya selalu berpesan macam-macam. Andai kata ada perlakuan yang tidak elok dan kurang enak di matanya mesti kene tegur .Mulalah keluar segala pantang larang yang kadang-kala saya fikir ianya sangat melucukan dan payah untuk diterima akal secara logiknya. Kadang tu ada juga perasaan takut sebab bila dia cakap macam bagi warning dan berbaur ugutan. Hey hey..ke itu salah satu cara nenek nak kontrol karenah budak-budak yang nakal ? Yes definately..paham-paham jela..budak yang nakal ni kalau 10 kali tegur pon buat tak dengar je. Tapi yang peliknya bila dah diugut dengan segala pantang larang yang saya kira betol-betol agak menakutkan ..pandai pulak nak dengar dan patuh..yela masa kecik-kecik siapa tak takut kalau nenek cakap "jangan main tapok masa maghrib or rendah ari , kelak kenak tapok antu"...("JANGAN MAIN SOROK-SOROK MASA MAGHRIB NANTI KENA SEMBUNYI HANTU")..

Orang Melayu memang banyak sangat pantang larang. Tujuan pantang larang ni sebenarnya kalau difikir secara logik , untuk mendidik masyarakat khasnya generasi muda. Cuma kadang-kala cara penyampaian agak kurang logik. Bukan apa, selalu bila kita tanya balik kenapa tak boleh buat itu buat ini, pasti jawapan yang diberi macam tak boleh diterima akal..macam tak logik.

Antara pantang larang yang saya masih ingat lagi dari arwah datuk & nenek saya dan sehingga hari ini pun ada dikalangan orang tua termasuklah my parents sendiri yang selalu berpesan-pesan dengan cara tersebut..

-Jangan berpayung dalam rumah, nanti ada orang akan mati

-Jangan potong kuku di malam hari ,nanti hantu datang

-Jangan meniarap sebab macam nak merayu mak ayah meninggal

-Jangan nyanyi di dapur nanti kahwin dengan lelaki tua

-Jangan duduk atas bantal nanti buntut kena bisul

-Jangan menjahit malam nanti mata buta

-Untuk pengantin baru, jangan bangun bila matahari dah terbit nanti muka cepat nampak tua.

-Jangan bersiul dalam rumah malam hari , nanti jembalang datang

-Makan nasi kena habiskan kalau tidak nasi nangis nanti.

-Jangan membunuh, mencedera haiwan masa mengandung, nanti anak cacat.

-Anak dara jangan duduk di tangga nanti takda orang masuk minang

-Jangan melihat gerhana nanti mata buta.

-Jangan mencium bayi masa dia berak, nanti bayi akan busuk.

-Kalau baby yang baru lahir.. jangan puji macam ni.."ei montel gemuknya baby ni"..nanti dia terus taknak makan ..Kena puji macam ni..."eii jaik nya tubuh miak tok"..(eh buruknya badan budak ni" )..huhu

dan bermacam-macam lagi la...maybe lain tempat lain negeri lain juga pantang larangnya..

Itula uniknya budaya dan adat Melayu kita..pantang larang korang pernah dengar macam mana pulak?...


6 comments:

he11me said...
February 9, 2010 at 4:18 PM

Nak komen yg best jer...


-Jangan berpayung dalam rumah, nanti ada orang akan mati

pernah dengar jgn buka payung dalam rumah nanti ular masuk umah..
tapi kalau kondo..larat ke ular tu nak panjat??


-Jangan menjahit malam nanti mata buta

org dulu2 pakai lampu minyak tanah, kalau potong kuku, ke jahit ke kan bahaya sebab cahaya malap..takut terjadinya kecederaan..

-Untuk pengantin baru, jangan bangun bila matahari dah terbit nanti muka cepat nampak tua.

jgn dok dgn mertua ..dok asing..nak bangun pukul bp pun boleh..hehehe




-Jangan mencium bayi masa dia berak, nanti bayi akan busuk.

dah baby tu tgh berak, busuk ..naper nak pi cium..isk3..


-Kalau baby yang baru lahir.. jangan puji macam ni.."ei montel gemuknya baby ni"..nanti dia terus taknak makan ..Kena puji macam ni..."eii jaik nya tubuh miak tok"..(eh buruknya badan budak ni" )..huhu

kesian baby tu..kan kata2 yg baik tu satu doa..hehehe

mizara said...
February 9, 2010 at 4:24 PM

he11me- betul betul betul...hehe

deus X machina said...
February 9, 2010 at 5:12 PM

pantang dicabar
erk888

Hajib said...
February 9, 2010 at 7:26 PM

Yang di pantangkan biasanya sik sesuai mun di polah zaman dolok... nang agak bahaya la mun di polah.. tapi mun di polah zaman sekarang, sikda masalah sebenarnya.
Ada juak pantang dipolah ya sbb perilaku ya agak kurang sopan. cuma pendekatan pantang ya jak kurang sesuai. contoh,

jgn potong kuku mlm <- org lamak marek pake lampu minyak tanah jak. samar-samar. yala sik di suroh potong kuku mlm ari. takut terpotong jarik dikpun. mun kinek tok. terang benderang dah.. :)

org dara sik bagus nyanyi di dapur <- bagus la upa org dara masak sambil menyanyi ka? hehehe

Felicia F. Ramzi said...
February 9, 2010 at 9:38 PM

orang dara sik bagus menyanyi bukan sebab apa -takut liur tersembur ke dalam makanan yang di masak..kelak jadi lemak berkrim bertambah perisa..hua hua..
ya benar..pulang maghrib sak duduk rumah..:) pandey orang dolok oo..
*pantang larang mek pernah dengar.
jangan berblogging/ber fb lewat di malam hari, kelak antu ngagak. - pengertian, tido awal, rest cukup.. :|
muahahaaha

tujuhhariseminggu said...
February 9, 2010 at 9:46 PM

tambah sket... jangan nyanyi kat dapur, nanti kawen ngan org tua... owh... adakah "biarlah Rahsia"... :)

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top IN THE NAME OF BEAUTY. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.